Când ies măselele la copii: informații interesante despre dentiție

Dentiția la copii este un proces fascinant și complex, care provoacă atât bucurie, cât și unele provocări pentru părinți. Măselele, cunoscute și sub numele de molari, joacă un rol crucial în dezvoltarea dentară și în capacitatea de a mastica eficient. Acest articol explorează etapele dentiției la copii, momentul apariției măselelor, simptomele asociate și sfaturi pentru a gestiona această perioadă importantă.

Etapele dentiției

Dentiția primară

Dentiția primară, sau „dentiția de lapte”, începe de obicei în jurul vârstei de 6 luni și continuă până la aproximativ 3 ani. Copiii au, în mod normal, 20 de dinți de lapte, care sunt repartizați uniform între maxilarul superior și cel inferior. Ordinea apariției dinților poate varia, dar de obicei începe cu incisivii centrali inferiori, urmați de incisivii centrali superiori.

Dentiția permanentă

În jurul vârstei de 6 ani, începe să apară dentiția permanentă, proces care poate dura până la 12-13 ani. În această perioadă, dinții de lapte sunt înlocuiți treptat cu dinții permanenți, iar măselele permanente încep să iasă. Copiii vor avea, în cele din urmă, 32 de dinți permanenți, inclusiv măselele de minte (molarul de 3).

Când ies măselele la copii?

Prima serie de măsele (molari primari)

Prima serie de măsele, cunoscute și sub numele de molari primari sau măsele de lapte, începe să apară în jurul vârstei de 12-16 luni. De obicei, primele măsele care ies sunt molarii primari inferiori, urmați de molarii primari superiori. Aceștia sunt esențiali pentru a ajuta copiii să mestece alimentele solide și să vorbească corect.

A doua serie de măsele (molari secundari)

A doua serie de măsele, cunoscute și sub numele de molari secundari, apare de obicei între 20 și 30 de luni. Acești dinți sunt, de asemenea, importanți pentru masticație și dezvoltarea maxilarului. Molarii secundari sunt, de obicei, ultimii dinți de lapte care ies și rămân în gura copilului până când sunt înlocuiți de molarii permanenți în jurul vârstei de 10-12 ani.

Măselele permanente

Măselele permanente, sau molarii de 6 ani, sunt primele măsele permanente care apar și ies, de obicei, în jurul vârstei de 6-7 ani. Acestea sunt urmate de molarii de 12 ani, care ies în jurul vârstei de 12-13 ani. În cele din urmă, molarii de minte, sau măse

lele de minte, cunoscute și sub numele de molari de 3, apar de obicei între 17 și 25 de ani, deși nu toți oamenii dezvoltă aceste măsele.

Simptomele asociate apariției măselelor

Când măselele ies, copiii pot prezenta o serie de simptome care pot varia în intensitate. Iată câteva dintre cele mai comune simptome:

Disconfort și durere

Apariția măselelor poate provoca disconfort și durere în zona gingiilor. Gingiile pot deveni inflamate, roșii și sensibile la atingere. Aceasta poate determina copilul să fie mai iritat și să plângă mai des.

Salivare excesivă

Măselele în erupție pot stimula glandele salivare, determinând copilul să saliveze excesiv. Acest lucru este complet normal și face parte din procesul de dentiție.

Mestecarea obiectelor

Copiii pot începe să mestece diverse obiecte pentru a-și calma disconfortul gingival. Este important să le oferiți jucării de dentiție sigure pentru a evita înghițirea accidentală a unor obiecte mici.

Probleme de somn

Din cauza disconfortului, copiii pot avea dificultăți în a adormi și pot să se trezească mai des pe parcursul nopții.

Febră ușoară și iritabilitate

Uneori, dentiția poate fi însoțită de o febră ușoară și de o stare generală de iritabilitate. Dacă febra este ridicată sau persistă, este recomandat să consultați un medic pediatru.

Cum să gestionezi disconfortul copilului

Răcirea gingiilor

O metodă eficientă pentru a reduce disconfortul este folosirea unor obiecte reci. Jucăriile de dentiție refrigerate sau un prosopel umed și rece pot oferi o alinare temporară gingiilor inflamate.

Masajul gingiilor

Masarea ușoară a gingiilor copilului cu degetul curat poate ajuta la ameliorarea durerii. Puteți folosi, de asemenea, un gel de dentiție recomandat de medicul pediatru.

Mâncarea solidă

Oferirea unor alimente solide și reci, cum ar fi castraveții sau morcovii reci, poate ajuta la calmarea gingiilor copilului. Asigurați-vă că sunt de dimensiuni potrivite pentru a evita riscul de sufocare.

Analgezice

În cazuri de durere severă, medicul pediatru poate recomanda analgezice specifice pentru copii. Este important să nu administrați niciun medicament fără consultarea medicului.

Importanța igienei orale

Deși dinții de lapte sunt temporari, igiena orală adecvată este esențială pentru sănătatea pe termen lung a copilului. Iată câteva sfaturi pentru a menține dinții sănătoși:

Periajul dinților

Începeți să periați dinții copilului imediat ce apar, folosind o periuță de dinți moale și pastă de dinți cu fluor în cantități foarte mici. Periajul trebuie să se facă de două ori pe zi, dimineața și seara.

Vizitele la dentist

Programați prima vizită la dentist în jurul vârstei de un an sau la șase luni după apariția primului dinte. Vizitele regulate la dentist sunt esențiale pentru a monitoriza sănătatea orală a copilului și pentru a preveni problemele dentare.

Evitarea dulciurilor

Limitați consumul de dulciuri și băuturi zaharoase pentru a preveni cariile dentare. Învățați copilul despre importanța unei diete sănătoase pentru dinți puternici.

Mituri și adevăruri despre dentiție

Mit: Dentiția provoacă febră mare

Adevăr: Dentiția poate provoca o febră ușoară, dar o febră mare nu este un simptom tipic al dentiției și poate indica o infecție. Consultați medicul dacă copilul are o febră ridicată.

Mit: Dentiția întârzie vorbirea

Adevăr: Dentiția nu are un impact direct asupra dezvoltării vorbirii. Totuși, dinții sunt importanți pentru pronunția corectă a sunetelor. Problemele dentare pot afecta vorbirea, dar erupția tardivă a dinților nu este, în general, un motiv de îngrijorare în ceea ce privește dezvoltarea vorbirii.

Mit: Toți copiii au aceleași simptome de dentiție

Adevăr: Simptomele dentiției pot varia semnificativ de la un copil la altul. Unii copii pot trece prin dentiție fără mari probleme, în timp ce alții pot avea simptome mai pronunțate.

Concluzie

Apariția măselelor la copii este un proces natural și important în dezvoltarea lor dentară. Înțelegerea etapelor dentiției și gestionarea simptomelor asociate poate ajuta părinții să facă această perioadă mai confortabilă pentru copil. Este esențial să menținem o igienă orală adecvată și să consultăm medicul pediatru sau dentistul pentru sfaturi și îndrumări specifice. Cu atenție și îngrijire, tranziția către dentiția completă poate fi o experiență pozitivă atât pentru copil, cât și pentru părinți.

About the author: Administrator

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *