Clasamentul internațional al vinurilor românești

România are o tradiție viticolă ce se întinde pe mii de ani, fiind una dintre cele mai vechi regiuni viticole din Europa. Vinurile românești au câștigat recunoaștere internațională, primind numeroase premii și distincții. În acest articol, vom explora clasamentul internațional al vinurilor românești și vom descoperi care sunt cele mai apreciate soiuri și producători.

Istoria viticulturii în România

Viticultura românească are rădăcini adânci, datând de pe vremea dacilor, când vița-de-vie era deja cultivată pe teritoriul actual al României. După cucerirea romană, vinurile din Dacia au devenit cunoscute în întreg Imperiul Roman. În Evul Mediu, viticultura a continuat să se dezvolte, influențată de diverse culturi și tradiții.

Regiunile viticole principale

România se mândrește cu opt mari regiuni viticole: Transilvania, Moldova, Muntenia, Oltenia, Dobrogea, Banat, Crișana și Maramureș. Fiecare regiune are caracteristici unice, influențate de climă, sol și tradiții locale.

 • Transilvania: Cunoscută pentru vinurile albe, în special Tămâioasa Românească și Feteasca Regală.
 • Moldova: Renumită pentru vinurile roșii, precum Busuioaca de Bohotin și Feteasca Neagră.
 • Muntenia și Oltenia: Aici găsim unele dintre cele mai apreciate vinuri din România, inclusiv Cabernet Sauvignon și Merlot.
 • Dobrogea: Oferă vinuri distincte, influențate de Marea Neagră, cum ar fi Aligote și Sauvignon Blanc.

Soiuri autohtone și internaționale

România cultivă atât soiuri autohtone, cât și soiuri internaționale, oferind o gamă variată de vinuri care satisfac toate gusturile.

 • Feteasca Neagră: Unul dintre cele mai vechi și prestigioase soiuri românești, cu arome de fructe de pădure și note de vanilie.
 • Grasă de Cotnari: Renumită pentru vinurile dulci și aromate, apreciate la nivel internațional.
 • Tămâioasa Românească: Un vin alb aromat, cu arome florale și fructate, perfect pentru deserturi.
 • Merlot și Cabernet Sauvignon: Soiuri internaționale cultivate cu succes în România, obținând arome și caracteristici distincte datorită terroir-ului local.

Distincții și premii internaționale

Vinurile românești au fost recunoscute la numeroase concursuri internaționale, obținând medalii și premii prestigioase. Printre cele mai notabile se numără:

 • Decanter World Wine Awards: Unul dintre cele mai mari concursuri de vinuri din lume, unde vinurile românești au obținut medalii de aur, argint și bronz.
 • International Wine Challenge: Un alt concurs de renume, unde Feteasca Neagră și Tămâioasa Românească au fost premiate.
 • Concours Mondial de Bruxelles: Un eveniment unde vinurile românești au strălucit, câștigând medalii și recunoaștere internațională.

Producători de top

Există numeroși producători români care au reușit să se impună pe piața internațională, datorită calității vinurilor și inovației. Printre aceștia se numără:

 • Cramele Recaș: Unul dintre cei mai mari producători din România, cu vinuri premiate și recunoscute internațional.
 • Cramele Halewood: Cunoscut pentru vinurile de calitate și investițiile în tehnologie modernă.
 • Domeniile Sâmburești: Renumit pentru vinurile roșii, în special Cabernet Sauvignon și Merlot.
 • Cotnari: O cramă cu tradiție, recunoscută pentru vinurile dulci și aromate.

Impactul vinurilor românești pe piața internațională

Vinurile românești au început să câștige din ce în ce mai multă popularitate pe piețele internaționale. Exporturile au crescut semnificativ în ultimii ani, iar tot mai multe crame românești participă la târguri și expoziții internaționale.

Concluzie

Clasamentul internațional al vinurilor românești reflectă o recunoaștere binemeritată a tradiției și calității vinurilor produse în România. De la soiurile autohtone unice la cele internaționale cultivate cu măiestrie, vinurile românești își găsesc locul pe mesele din întreaga lume. Cu o istorie bogată și un viitor promițător, vinurile românești continuă să impresioneze și să câștige aprecieri la nivel global. Fie că ești un cunoscător al vinurilor sau doar un iubitor al acestei băuturi nobile, vinurile românești merită descoperite și savurate.

About the author: Administrator

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *