Funcții de siguranță de urmărit în mașinile noi

Siguranța auto a evoluat semnificativ în ultimele decenii, iar mașinile moderne sunt echipate cu tehnologii avansate care protejează atât șoferii, cât și pasagerii. Înainte de a achiziționa o mașină nouă, este esențial să cunoști și să înțelegi funcțiile de siguranță disponibile pentru a face o alegere informată. Acest articol va detalia cele mai importante funcții de siguranță de urmărit în mașinile noi.

1. Sistemul de frânare automată de urgență (AEB)

Una dintre cele mai revoluționare tehnologii de siguranță este sistemul de frânare automată de urgență (AEB). Acesta detectează iminența unei coliziuni și aplică automat frânele pentru a preveni sau a minimiza impactul. AEB folosește senzori și camere pentru a monitoriza drumul și vehiculele din față, reacționând mai rapid decât poate reacționa un șofer uman.

2. Avertizarea de părăsire a benzii (LDW) și asistarea la menținerea benzii (LKA)

Avertizarea de părăsire a benzii (LDW) utilizează camere pentru a detecta marcajele drumului și avertizează șoferul atunci când mașina deviază de la banda sa fără semnalizare. Sistemul de asistare la menținerea benzii (LKA) merge un pas mai departe, aplicând automat corecții minore asupra direcției pentru a menține vehiculul pe banda sa. Aceste tehnologii sunt esențiale pentru prevenirea accidentelor cauzate de distragerea atenției sau oboseală.

3. Controlul electronic al stabilității (ESC)

Controlul electronic al stabilității (ESC) este o funcție de siguranță care ajută la menținerea controlului vehiculului în condiții de alunecare sau derapaj. ESC monitorizează mișcarea vehiculului și, în cazul în care detectează o pierdere de tracțiune, aplică frâne individuale pe roțile specifice pentru a redresa mașina. Aceasta este o tehnologie critică pentru prevenirea accidentelor în condiții de drum umed sau acoperit de gheață.

4. Monitorizarea unghiului mort (BSM)

Monitorizarea unghiului mort (BSM) utilizează senzori pentru a detecta vehiculele aflate în unghiurile moarte ale șoferului și avertizează asupra prezenței acestora prin semnale vizuale sau sonore. Această funcție este extrem de utilă pentru schimbările de bandă sigure, reducând riscul coliziunilor laterale.

5. Detectarea pietonilor și bicicliștilor

Sistemele moderne de detectare a pietonilor și bicicliștilor folosesc camere și senzori pentru a recunoaște prezența acestora pe drum. În cazul în care un pieton sau biciclist intră în calea vehiculului, sistemul poate avertiza șoferul și poate activa frânarea automată pentru a evita un accident. Această funcție este deosebit de importantă în zonele urbane aglomerate.

6. Airbag-urile avansate

Mașinile moderne sunt echipate cu airbag-uri avansate care oferă protecție suplimentară în cazul unui accident. Pe lângă airbag-urile frontale obligatorii, multe vehicule includ airbag-uri laterale, airbag-uri pentru genunchi și airbag-uri cortină care protejează capul pasagerilor în timpul coliziunilor laterale. Unele modele mai noi oferă și airbag-uri centrale pentru a proteja pasagerii de pe scaunele din față în cazul unei coliziuni laterale.

7. Sistemul de monitorizare a presiunii în pneuri (TPMS)

Sistemul de monitorizare a presiunii în pneuri (TPMS) avertizează șoferul atunci când presiunea în unul sau mai multe pneuri este scăzută. Menținerea presiunii corecte în pneuri este esențială pentru siguranța vehiculului, îmbunătățind stabilitatea și reducând riscul de explozie a pneurilor.

8. Farurile adaptive

Farurile adaptive îmbunătățesc vizibilitatea pe timp de noapte prin ajustarea automată a fasciculului de lumină în funcție de condițiile de drum și de viraje. Acestea pot pivota în direcția virajului pentru a ilumina mai bine drumul și pentru a detecta obstacolele din calea vehiculului. Farurile adaptive contribuie semnificativ la prevenirea accidentelor pe timp de noapte.

9. Asistența la parcare și camerele de vedere periferică

Parcarea poate fi o provocare, mai ales în spațiile înguste. Asistența la parcare utilizează senzori și camere pentru a ghida șoferul în timpul parcării, avertizând asupra obstacolelor și aplicând frânele dacă este necesar. Camerele de vedere periferică oferă o imagine de 360 de grade în jurul vehiculului, facilitând parcarea și manevrele în spații restrânse.

10. Sistemul de recunoaștere a semnelor de circulație

Sistemul de recunoaștere a semnelor de circulație folosește camere pentru a detecta și a interpreta semnele rutiere, cum ar fi limitele de viteză, interdicțiile de depășire și alte indicatoare. Informațiile sunt afișate pe tabloul de bord al mașinii, ajutând șoferul să respecte regulile de circulație și să evite amenzile.

Concluzie

Tehnologiile de siguranță auto au avansat considerabil, oferind șoferilor și pasagerilor un nivel ridicat de protecție. Alegerea unei mașini noi echipate cu aceste funcții de siguranță poate face o diferență semnificativă în prevenirea accidentelor și protejarea vieților. Fie că este vorba despre frânarea automată de urgență, monitorizarea unghiului mort sau asistarea la menținerea benzii, fiecare dintre aceste tehnologii contribuie la crearea unui mediu de condus mai sigur și mai confortabil. Asigură-te că te informezi corect și că alegi o mașină care îți oferă cele mai avansate și necesare funcții de siguranță.

About the author: Administrator

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *