Proteza de șold sau genunchi: când este necesară?

O proteză de șold sau genunchi este un dispozitiv artificial conceput pentru a înlocui o articulație deteriorată. Aceasta poate fi confecționată din metal, plastic, ceramică sau o combinație a acestor materiale. Scopul protezei este de a restabili funcția normală a articulației, reducând durerea și îmbunătățind mobilitatea pacientului.

Când este necesară o proteză de șold?

Proteza de șold este recomandată în principal în următoarele situații:

1. Osteoartrita avansată

Osteoartrita este o afecțiune degenerativă a articulațiilor care provoacă uzura cartilajului articular. În stadii avansate, durerea și rigiditatea articulației pot deveni debilitante, afectând calitatea vieții. Dacă tratamentele conservatoare, precum medicamentele antiinflamatoare, fizioterapia și injecțiile intra-articulare, nu oferă alinare, proteza de șold poate fi o soluție eficientă.

2. Artrita reumatoidă

Artrita reumatoidă este o boală autoimună care provoacă inflamația articulațiilor, ducând la deteriorarea acestora. În cazurile severe, înlocuirea șoldului poate fi necesară pentru a reduce durerea și a îmbunătăți funcția articulară.

3. Fracturi de șold

Fracturile de șold, în special la vârstnici, pot necesita o proteză dacă osul nu se vindecă corespunzător sau dacă fractura este severă. O proteză poate restabili mobilitatea și poate preveni complicațiile asociate imobilizării prelungite.

4. Necroza avasculară

Necroza avasculară apare atunci când fluxul sanguin către capul femural este întrerupt, provocând moartea țesutului osos. În stadii avansate, proteza de șold poate fi necesară pentru a înlocui osul deteriorat și a restabili funcția articulară.

Când este necesară o proteză de genunchi?

Proteza de genunchi este indicată în următoarele cazuri:

1. Osteoartrita avansată

Similar cu șoldul, osteoartrita avansată a genunchiului poate provoca dureri intense și rigiditate. Când tratamentele non-chirurgicale nu sunt eficiente, proteza de genunchi poate oferi alinare și îmbunătățire semnificativă a mobilității.

2. Artrita reumatoidă

Artrita reumatoidă poate afecta genunchii, cauzând inflamație și deformare articulară. Înlocuirea genunchiului poate fi necesară pentru a reduce durerea și a îmbunătăți funcția.

3. Leziuni severe ale genunchiului

Leziunile traumatice, cum ar fi fracturile sau rupturile ligamentelor, pot duce la deteriorarea ireversibilă a articulației. În astfel de cazuri, o proteză de genunchi poate restabili funcționalitatea și stabilitatea articulației.

4. Deformări congenitale sau dobândite

Deformările severe ale genunchiului, fie ele congenitale sau rezultate din afecțiuni precum rahitismul sau boala Paget, pot necesita înlocuirea articulației pentru a corecta alinierea și a îmbunătăți funcția.

Procesul decizional și pregătirea pentru intervenție

Decizia de a recurge la o proteză de șold sau genunchi implică o evaluare atentă din partea medicului ortoped. Aceasta include examinarea clinică, imagistica (radiografii, RMN) și discuția detaliată cu pacientul despre simptomele și impactul acestora asupra vieții cotidiene.

Înainte de intervenție, pacienții trebuie să urmeze un program de pregătire care poate include:

1. Optimizarea stării generale de sănătate

Pacienții cu afecțiuni cronice, cum ar fi diabetul sau hipertensiunea, trebuie să își controleze aceste condiții înainte de operație pentru a reduce riscurile asociate intervenției chirurgicale.

2. Exerciții preoperatorii

Fizioterapia preoperatorie poate ajuta la întărirea mușchilor din jurul articulației afectate, facilitând recuperarea postoperatorie.

3. Informații detaliate

Pacienții trebuie să fie bine informați despre procedură, riscuri și așteptările postoperatorii. Discuțiile cu medicul ortoped și cu echipa de asistență medicală sunt esențiale pentru a avea o înțelegere clară a procesului.

Beneficiile și riscurile protezei de șold sau genunchi

Beneficii

  • Reducerea durerii: Proteza poate elimina durerea cronică, îmbunătățind considerabil calitatea vieții.
  • Îmbunătățirea mobilității: Majoritatea pacienților își recapătă capacitatea de a desfășura activități zilnice și de a participa la activități fizice moderate.
  • Corectarea deformărilor: Protezele pot corecta alinierea articulației, îmbunătățind postura și mersul.

Riscuri

  • Infectarea: Deși rară, infecția este o complicație gravă care poate necesita intervenții suplimentare.
  • Trombembolism: Formarea cheagurilor de sânge este un risc postoperator, dar poate fi gestionat cu medicamente anticoagulante.
  • Uzura protezei: Protezele au o durată de viață limitată și pot necesita revizii sau înlocuiri după 15-20 de ani.

Recuperarea postoperatorie

Recuperarea după o intervenție de protezare a șoldului sau genunchiului implică fizioterapie intensivă și urmărirea atentă a evoluției pacientului.

1. Fizioterapia

Fizioterapia este crucială pentru restabilirea mobilității și întărirea musculaturii. Exercițiile specifice vor fi recomandate de kinetoterapeut pentru a ajuta la revenirea la activitățile zilnice.

2. Controlul durerii

Gestionarea durerii postoperatorii se face prin medicație prescrisă de medicul curant și, uneori, prin terapii alternative, cum ar fi terapia cu gheață.

3. Monitorizarea continuă

Pacienții vor avea nevoie de consultații periodice pentru a monitoriza vindecarea și funcționarea protezei. Aceste vizite permit medicului să identifice și să gestioneze eventualele complicații din timp.

4. Adaptarea la activitățile zilnice

Pacienții sunt încurajați să își reia activitățile zilnice treptat, evitând suprasolicitarea articulației protezate. Activitățile fizice intense ar trebui evitate până la aprobarea medicului.

În concluzie, decizia de a opta pentru o proteză de șold sau genunchi trebuie luată cu grijă, având în vedere beneficiile și riscurile asociate. Cu o pregătire adecvată și o recuperare bine gestionată, pacienții pot experimenta o îmbunătățire semnificativă a calității vieții, revenind la activitățile pe care le iubesc fără durerea și disconfortul cauzate de articulațiile deteriorate.

About the author: Administrator

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *