Dischinezia biliară: Simptome și soluții eficiente

Dischinezia biliara este o tulburare a vezicii biliare, organul care stochează bila produsă de ficat și o eliberează în intestinul subțire pentru a ajuta la digestie. Această afecțiune poate cauza simptome neplăcute și poate afecta calitatea vieții. În acest articol, vom explora simptomele dischineziei biliare și opțiunile de tratament eficiente.

Ce Este Dischinezia Biliara?

Dischinezia biliara este o tulburare care afectează mișcarea normală a vezicii biliare. Vezicula biliara are rolul de a acumula și elibera bila în intestinul subțire pentru a ajuta la descompunerea grăsimilor. În cazul dischineziei biliare, mișcarea vezicii biliare poate fi afectată, ceea ce poate duce la simptome digestive neplăcute.

Există două tipuri principale de dischinezie biliara:

 1. Dischinezia biliara hipotona: În acest caz, vezicula biliara nu se contractă adecvat pentru a elibera bila în timpul digestiei.
 2. Dischinezia biliara hipertona: Aici, vezicula biliara se contractă prea puternic sau prea frecvent, ceea ce poate provoca simptome similare celor din dischinezia biliara hipotona.

Simptome ale Dischineziei Biliare:

Simptomele dischineziei biliare pot varia de la persoană la persoană, dar unele dintre cele mai comune includ:

 1. Durere abdominală superioară: Durerea poate fi localizată în partea dreaptă superioară a abdomenului și poate fi ascuțită sau surdă.
 2. Dureri după masă: Simptomele pot fi declanșate sau agravate de alimente grase sau bogate în grăsimi.
 3. Disconfort și balonare: Un sentiment de plenitudine sau balonare după masă.
 4. Grețuri și vărsături: Persoanele cu dischinezie biliara pot avea grețuri și vărsături după masă sau în timpul episoadelor de durere.
 5. Indigestie: Dificultatea în digerarea alimentelor, care poate duce la senzația de arsuri la stomac sau senzație de aciditate.
 6. Episoade de durere: Durerea poate apărea în episoade și poate dura de la câteva minute la câteva ore.

Opțiuni de Tratament Eficiente:

Tratamentul dischineziei biliare depinde de tipul și severitatea simptomelor. Iată câteva opțiuni de tratament eficiente:

 1. Schimbări în Dietă: Adesea, modificările alimentare pot ajuta la gestionarea simptomelor. Evitarea alimentelor grase și bogate în grăsimi poate reduce episoadele de durere.
 2. Medicație: Medicamentele pot fi prescrise pentru a ajuta la gestionarea simptomelor, cum ar fi durerea și grețurile.
 3. Terapie cu Acid Ursodezoxicolic (AUDCA): Acest medicament poate fi folosit pentru a îmbunătăți funcția vezicii biliare și poate ajuta la reducerea simptomelor.
 4. Colecistectomie: În cazuri severe sau dacă alte tratamente nu au avut succes, îndepărtarea vezicii biliare (colecistectomie) poate fi o opțiune. Cu toate acestea, acest lucru poate avea consecințe pe termen lung asupra digestiei și poate necesita un plan de gestionare postoperatorie specializat.
 5. Terapie Fizică: Exercițiile de respirație și terapia fizică pot ajuta la reducerea tensiunii musculare și la ameliorarea simptomelor.

Este important ca cei cu dischinezie biliara să discute cu un medic pentru a determina ce opțiune de tratament este cea mai potrivită pentru ei, având în vedere severitatea și tipul simptomelor lor. O abordare personalizată poate ajuta la gestionarea eficientă a acestei tulburări și la îmbunătățirea calității vieții.

About the author: Mario

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *